Vraagbaak

230 Welke route brief St. Hubert - Arnhem 1814?

Bijgaande brief is gedateerd St. Hubert 13 Aug. 1814 en is verstuurd door de Wed. Hengst geb. Van der Voort aan haar nicht Madame la Douairiere Van den Ouwelant née van Estvelt in Arnhem.

De brief, met 4 stuivers porto, is met poststempel van Grave naar Arnhem gegaan. Maar via welke route? Mogelijk de oude Grave-'s-Hertogenbosch-Wageningen-Arnhem route,  mogelijk ook Grave-Nijmegen-(Kleve-Emmerich)-Arnhem, of Grave-Nijmegen-Wageningen-Arnhem?

Afbeelding: 

229: gevraagd scans formulieren 'Onbekend'

Ik ben geïnteresseerd in formulieren die aan onbestelbare poststukken werden bevestigd (zie afbeelding). Ik heb ze van Den Haag en Rotterdam. Gelijksoortige formulieren moeten er ook zijn van Amsterdam, Haarlem, Utrecht en wellicht andere steden, maar ik heb ze nooit gezien. Er zijn ook aardig wat varianten wat betreft het aantal wijken, lettertype etc., maar hoeveel is niet duidelijk. Teneinde dat uit te zoeken vraag ik allen die een dergelijk stuk hebben mij een scan daarvan op te sturen, met datum van gebruik.
Bij voorbaat dank.

Afbeelding: 

228 stempeltje A.S.B.?

Onlangs vond een van onze leden een briefkaart Geuzendam 218 met stempel "A.S.B." in de linker bovenhoek. Zie afbeelding.
Kan iemand vertellen wat deze afkorting betekent?

Er zijn twee vergelijkbare gevallen:
- briefkaart Geuzendam 107 a I met in de linker benedenhoek "A.K.O."  (Amsterdamsche Kiosk Onderneming ?).
- briefkaart Geuzendam 108 I met in de linker bovenhoek "A. K"  (Amsterdamsche Kiosk ?).

Afbeelding: 

227 Wie weet meer van machinestempel Middelharnis 1995?

Vraag van Jos M.A.G. Stroom:

Afgebeeld machinestempel (Postcode-3 vlag) van 27 december 1995 heeft een incomplete plaatsnaamafdruk. Te lezen is: M......ARNIS.
Ik kan hier alleen de plaats Middelharnis bij bedenken, maar andere stempels met deze naam zijn me niet bekend. Wie oh wie weet hier meer van, of heeft duidelijke(r) afdrukken?

Afbeelding: 

226 adres kantoor Scheveningen-Nieuwe Parklaan?

Vraag van W. van Zeeland:

In mijn bezit is een aangetekende briefkaart uit 1917, blijkens aantekenstrookje en stempel verzonden van het bijkantoor Scheveningen - Nieuwe Parklaan. Dit kantoor functioneerde van 1913-1923. Mijn vraag is: wat was het precieze adres van dit kantoor? In de stukken van het Museum voor Communicatie is dit niet te vinden. En ook in de telefoongidsen uit die tijd staat het kantoor niet. Het had kennelijk geen eigen telefoonaansluiting.

Afbeelding: 

225 Rotterdam C.S. 1941-1959 ook voor particulieren?

In 1941 is, wegens ruimtegebrek op het hoofdpostkantoor aan de Coolsingel in Rotterdam, een tijdelijk Spoorwegpostkantoor gerealiseerd op het emplacement van het toentertijd geheten station Delftschepoort. Het heeft dienst gedaan tot 1959. Nadere details hierover kunt u lezen in het artikel Nieuw Spoorwegpostkantoor te Rotterdam van Jan Oosterboer op Postzegelblog.nl.

Afbeelding: